Souhvězdí Velká Medvědice

21.11.2012 18:03

 

Velká medvědice

 

Když budete říkat Velký medvěd, Velký vůz, budete vždy mluvit o stejném souhvězdí.)

Souhvězdí Velké medvědice (Velký vůz) je nejznámější souhvězdí naší oblohy. Sedm jeho nejjasnějších hvězd má tvar vozu. Je to zadní část Velké medvědice - oj vozu je ocasem medvědice. Národy v Mezopotámii, Féničane, Peršané, národy v severní Asii a Řekové spatřovali v tomto souhvězdí podobu medvěda. Velmi zajímavé je to, že i indiáni v Severní Americe vidí v tomto souhvězdí taky medvěda.

 

 

Velká medvědice

Báje o souhvězdí  -  Velká medvědice        

Bohyně lovu Artemis měla ve své družině také krasivici Kallistó, jejíž půvaby okouzlily nejvyššího boha Dia. Když Artemis jejich vztah odhalila, vyhnala Kallistó ze své družiny. Vyhnaná a opuštěná Kallistó se potulovala mezi horami a když porodila Diova syna Arkáse, Diova manželka Héra ji za trest proměnila v medvědici.

            Malý Arkás vyrůstal a stal se vášnivým lovcem. Na svých toulkách jednou potkal v lese medvědici Kallistó a nic netuše, zamířil na ni svůj luk. Jeho otec Zeus však stačil vystřelený šíp odchýlit a tak zabránit matkovraždě. A protože nebylo v jeho moci rušit činy jiných bohů, proměnil v medvěda i Arkáse a spolu s matkou ho přenesl na oblohu.

 

             Souhvězdí Velké medvědice tvoří 227 hvězd, z nichž nejjasnějších 7 tvoří sedlo na jejím hrbetě (Velký vůz). Pětinásobné prodloužení jeho zadních kol Tě dovede k Polárce (Severce) - oku Malé medvědice (Malého vozu), z jehož 54 hvězd pouhým okem vidíš opět 7 nejjasnějších.

 

Velká medvědice je významné souhvězdí na severní obloze

Velký vůz je asterismus - skupina hvězd, tvořený sedmi nejjasnějšími hvězdami Velké medvědice - Merak, Phekda, Megrez, Alioth, Mizar, Benetnaš a Dubhe

 

                                                                                                                                                                                                          Šíša